Sök
Bli kund
För hel kartong rekommenderar vi att du beställer st

Förändringar för marksänd TV

2021-09-17

Under oktober 2021 kommer marknätet för TV (för tv-mottagning via vanlig antenn) att uppgraderas till den modernare komprimeringstekniken MPEG4. Detta innebär flertalet kanaler byter frekvens och att det finns risk för att vissa äldre boxar och TV-apparater inte kommer att kunna läsa den nya tekniken.

För ett år sedan bestämde Myndigheten för press, radio och TV (MPRT) att alla programtjänster (tv-kanaler) i marknätets skall övergå till att nyttja den mer effektiva komprimeringstekniken MPEG4. Detta innebär att ett 20-tal tv-kanaler i marknätet för TV kommer att uppgraderas till denna modernare komprimeringsteknik.

Uppgraderingen innebär:

  • Samtliga kanaler som idag använder tekniken MPEG2 kommer att övergå till MPEG4
  • Ca: 11 kanaler byter frekvens
  • Kanaler som idag sänder i SD och HD kommer övergå i enbart HD
  • Regional nedbrytning på SVT2 upphör

 

Krav på mottagare med stöd för MPEG4
I och med att omläggningen kommer hushållen behöva vara utrustade med en digitalbox/tv med stöd för MPEG4 för att kunna fortsätta titta på alla tv-kanaler efter omläggningen. För vissa kanaler kommer det även krävas att mottagaren stöder DVB-T2.

Om man kan se SVT1 HD på kanalplats 61 idag så stödjer nuvarande mottagare den senaste tekniken. Dock kommer det behövas en ny kanalsökning den dag omläggningen sker.

 

Boxar för marksänd TV som klarar MPEG4 och DVB-T2:

 

Alla TV-tittare rekommenderas göra en kanalsökning/ominstallation på sin TV-mottagare för att få fortsatt tillgång till alla tv-kanalerna efter genomförd omläggning. Rekommendationen är att göra en kanalsökning/ominstallation efter kl. 18:00 på omläggningsdagen.

På själva omläggningsdagen kommer Teracom att växla över till en ny teknisk plattform, vilket kommer att beröra hela nätet i det området. I samband med omläggningen kommer det därför bli kortare sändningsuppehåll i berört område. Omläggningen kommer att påbörjas efter kl. 10.00 och beräknas vara klart senast kl. 18.00.


Preliminär tidsplan:

5 oktober - Region 1 Öst
Stockholm, Gävleborg, Uppland, Södertälje och Norrköping/Valdemarsvik

19 oktober - Region 2 Norr
Norrland och västra Dalarna

21 oktober - Region 3 Mitt
Östra Dalarna, Värmland, Närke,
Västmanland, Östergötland, Småland,
Gotland, Öland och Skövde

26 oktober - Region 4 Väst
Göteborg, Trollhättan, Uddevalla,
Vänersborg Bohuslän och Dalsland

28 oktober - Region 5 Syd
Skåne, Blekinge och Halland

 

Källa: Teracom och Boxer

Fler nyheter

Kundvagnen är full
Din kundvagn har nått maxantalet orderrader (250). För att lägga till fler produkter, vänligen slutför ordern och gör en ny beställning.
Till kassan