Ljuvliga våffeltider
Finns det något godare än nygräddade våfflor? Det bästa med våfflor är att de är enkla att
bjuda på oavsett om du vill ha det som förrätt, lite matigare rätt eller till dessert.
Eller bara som världens godaste fika. Här bjuder vi er på tre goda recept och en översikt på alla våra våffeljärn:
Belgisk våffla med björnbär & florsocker
Belgiska våfflor kommer ursprungligen från Bryssel och är en fyrkantig lite tjockare våffla som gräddas i ett speciellt våffeljärn. Belgiska våfflor passar perfekt till en lyxig brunch eller som dessert.
8 våfflor
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 krm vaniljpulver
1 msk bakpulver
3 1/2 dl mjölk (3%)
2 ägg
200 g smält avsvalnat smör
Blanda mjöl, socker, salt, vaniljpulver och bakpulver i en bunke.
Separera äggulorna från vitorna (spara vitorna). Tillsätt mjölk och äggulor. Rör till en jämn smet. Rör ner det smälta avsvalnade smöret.
Vispa äggvitor fluffigt och vänd ner i smeten. Grädda i ett belgiskt våffeljärn.
Toppa med färska björnbär, pudra över florsocker och en skopa vaniljglass.
Frasiga matvåfflor med varmrökt lax
Frasiga matvåfflor med varmrökt lax är den perfekta maträtten som passar både som förrätt och till en lyxigare lunch. Förutom allt gott som serveras på våfflan så ligger hemligheten i smeten – brynt smör! Det brynta smöret ger nämligen extra gyllene och smakrika våfflor.
4 portioner
25 g smör
½ dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
Salt
2 dl kallt vatten
1 ½ dl vispgrädde
Topping:
125 g blandad småbladssallad
300 g varmrökt lax
2 dl crème fraiche
1 handfull färsk dill
Bryn smöret gyllene tills det doftar nötigt. Låt svalna. Vispa ner rågmjöl, vetemjöl och salt i vattnet.
Vispa grädden lätt fluffig och vänd ner i smeten. Rör ner smöret.
Låt smeten sätta sig 10 minuter. Grädda sedan gyllene våfflor.
Skölj och torka salladen. Dela laxen i mindre bitar med fingrarna. Ta bort eventuella ben.
Toppa de ljumna våfflorna med sallad, crème fraiche, lax och löjrom.
Våffelskålar med glass & hackade hasselnötter
Glass är alltid gott, men har du testat att servera i en frasig våffelskål toppad med härlig kolasås och hackade hasselnötter?
Hemmagjord vaniljglass
2 st äggulor
50g socker
200 ml mjölk
200 ml grädde
2–4 droppar vaniljextrakt
Våffelsmet
2 ägg
1 dl socker
3,5 dl mjölk
1 dl vatten
400 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk kardemumma
125 g smör
Topping
Hackade hasselnötter
Kolasås
Vaniljglass – gör så här:
Vispa ihop äggulor och socker i en glasskål.
Värm långsamt upp mjölken i en kastrull till dess att den når kokpunkten, häll över äggsmeten och vispa ihop.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och rör hela tiden, till dess att blandningen tjocknar och bildar en hinna på baksidan av en sked. Låt det inte koka, annars finns det risk att blandningen skiktar sig. Ta bort från värmen och vänta tills den har svalnat. Rör i grädde och vaniljextrakt. Häll blandningen i frysskålen och låt frysa i glassmaskinen tills önskad konsistens uppnås.
Våffelsmet – gör så här:
Vispa ihop ägg och socker väl.
Rör ner mjölk och vatten.
Blanda alla de torra ingredienserna och
vispa tills du får en slät smet.
Låt smeten svälla i 15 minuter.
Häll i våffelsmeten i våffelskålsjärnet och grädda våffelskålarna tills de är gyllenbruna.
Toppa våffelskålarna med glass, hackade hasselnötter och kolasås.